Öka läslusten för ungdomar med pockettidningar

Forskning bekräftar att läsningen minskar bland ungdomar idag trots att studier pekar på att god läsförmåga ökar studieresultaten eftersom goda läsare lättare kan ta till sig litteraturkunskap. En förmåga som blir viktigast vid universitetsstudier.

Idag finns all slags litteratur i digitalt format som kan läsas var som helt – vid datorn, surfplattan eller på mobilen. Det positiva är att trenden visar att digitala böcker säljer allt mer och har gått upp i försäljningssiffror med 6,2 % och hela 40 % av alla böcker säljs numera digitalt. Samtidigt har försäljningen av fysiska böcker minskat med 5,8 %, en trend som verkar fortsätta.

Ett bokformat som dock inte ska underskattas är pocketformatet, från engelskan ”pocket” med betydelsen ”ficka”. Det innebär alltså tidningar och böcker som är i mindre storlek och med mjuka pärmar som då blir lättare att ta med sig på exempelvis resor. Pocket är också ett bra och roligt sätt att komma igång med läsningen. I försäljning har pocketen också minskat tydligt genom åren, med hela 7-8 % färre sålda böcker.

Pockettidningar

Pockettidningar är ett pocketformat som de flesta av oss kan relatera till klassikern Kalle Ankas Pocket som började säljas redan 1968 med titeln ”Tuff till tusen miljarder” och som fram till idag har publicerats månatligen. Idén att trycka in så mycket underhållande Kalle Anka som möjligt i ett tjockare pocketformat har ännu inte fasats ut. Det som framför allt gör formatet tilltalande för ungdomar och barn är att bilder och text får varvas på ett tilltalande sätt och fångar därför de unga läsarnas intresse. Det som kan bli en utmaning sedan är övergången från bildbok till endast text där bilderna lämnas åt läsarens fantasi. Däremot är det ett givande sätt att komma in i läsningen, öka ordförrådet och stärka det svenska språket.

Skräddarsydda pockettidningar

Idag finns stora möjligheter att leva ut sina drömmar om att få trycka och sälja sina egna pockettidningar som är skräddarsydda efter just dina eller ditt bolags behov. På tryckeriet printer.se kan du göra beställningar online och få publicerat både dina egna pockettidningar och andra trycksaker med bara några enkla knapptryckningar.

Digitala pockettidningar

Med den digitala revolutionen som har tagit hela världen med storm är det få bokförlag idag som inte har blivit berörda av den. Därför finns även företag som har valt att ge ut pocket i både fysiska format såväl som digitalt. För att öka tillgången digitalt finns därför även tidningspocket, såsom Kalle Ankas pocket, digitalt och kan läsas i alla digitala format.

Digitala abonnemang

Många av de tidningar och pocketar som säljs i tidningsställen i butiker och kiosker går numera att prenumerera på online och digitalt. Ofta innebär det att du får tillgång till ett stort utbud av tidningar till en fast månadskostnad. Prenumerationerna saknar dessutom oftast bindningstid och gör det lätt att säga upp närhelst du vill.

Leave a Comment

mts_howto