Serie- och pockettidningar förknippas ofta med Kalle Anka och andra tecknade serier – serier som kanske inte tacklar livets svårare frågor. Formatet har alltid, mer eller mindre, förkastats i finlitteraturens korridorer. Det finns dock en uppsjö av tecknade serier för vuxna i pocketformat som kan läsas som vilken roman som helst – med skillnaden att de är illustrerade i serieformat.
Pockettidningar för barn är annars perfekta presenter för att pusha fram läslusten. När barnet är för gammal för en blöjtårta och börjar tröttna på leksaker, kan det vara en god idé att slänga ett öga åt en pockettidning. Om presenten inte är intressant direkt så finns den ändå där när lässuget väl börjar infinna sig.
Den kanske mest kända serieromanen som riktas till vuxna är Watchmen. Den handlar om ett gäng avdankade superhjältar som försöker hitta sin roll i en mörk, orolig värld där kärnvapenkrig inte är långt bort. Watchmen kommer också som tv-serie på HBO inom en snar framtid. Här listar vi några andra pockettidningar som antingen tacklar formatet på ett mästerligt sätt eller som experimenterar och utvecklar det till nya höjder.
Kafka – Robert Crumb och David Zane Mairowitz
Det intressanta med pockettidningen Kafka är att den är en slags komprimerad biografi av surrealistiska författaren Franz Kafka. På bara 175 sidor lyckas författarna inte bara sammanfatta Kafkas vardag och arbete, men också skriva minisammanfattningar av hans största verk Processen, Slottet, Amerika och Förvandlingen exempelvis. Det är ett intressant experiment med formen som lyckas ganska bra, även om Kafka-intresserade antagligen får ut mer av en vanlig bok om författaren. Värt att kolla in hur som helst!
Walking Dead – Robert Kirkman
Walking Dead är kanske mest känd som den mycket framgångsrika HBO-serien. Men Walking Dead började faktiskt som en serietidning, som sedan släppts i större album. Serien utspelas i en postapokalyptisk värld där zombies tagit över världen och endast ett fåtal människor finns kvar. Trots att zombie-temat har dragits till sin spets på senare tid, kanske till en överdrift, så känns Walking Dead väldigt mogen och nyanserad. Visst, det är action, romantik och drama, men också politiska maktspel och skräck. Gillar du tv-serien kommer du garanterat gilla pockettidningen.
Black Hole – Charles Burns
Precis som i Walking Dead behandlar Black Hole en världskris. I detta fall är det en sexuellt överförbar infektion som förvandlar världens tonåringar till förvridna monster. De drabbade tonåringarna flyr ut till samhällen i vildmarken där massor av drama och äventyr väntar. Boken kan läsas som en metafor för tiden runt puberteten, och de svårigheter som uppstår för ungdomar under den tiden.
Comics – Dan Mazur och Alexander Danner
Undertiteln ”A Global History, 1968 to present”, förklarar ganska bra vad detta är för typ av pockettidning. Det är ett slags översikt på serietidningens historia, hur allt började och vad status är idag. Serien är både rolig och intressant, och är så nära man kan komma en fackbok i tecknad serie-format. Verket problematiserar också serietidningarnas svårighet att räknas som konst eller ”finlitteratur”, men ger också exempel på storverk som borde räknas dit.