Pockettidningen Starlet

Om du är uppväxt på 70-talet kommer du säkert ihåg Starlet. En pockettidning med serier och noveller om romantisk tonårskärlek. Det lilla trollet Tisdag kom med råd om brusten kärlek och tips för att få killen man var kär i. På den tiden kunde det största problem vara att bästa kompisen tittade på din kille! I dag ser det tyvärr annorlunda ut. I frågespalter i dagens tidningar handlar många frågor om våld och tvång i relationerna mellan unga människor och romantiken uteblir.

teenager girl suffering cyberbullying scared and depressed exposed to cyber bullying and internet harassment feeling sad and vulnerable in internet stalker danger and abuse problem

Glåpord och övergrepp på sociala medier

När man talar med elever som går på högstadiet är dagens kärlek mycket olik den som man kunde läsa om på 70-talet. Det är också en Hård ton på sociala medier mellan ungdomarna. Rykten och hårda ord grasserar som löpeldar över nätet och får många unga att må dåligt. Osäkerheten gör ibland att man tar kontakt över internet utan att egentligen veta vem man chattar med och kanske stämmer träff med densamma. Katarina Wennstam är författare och skriver böcker som problematiserar sexuellt våld för tonåringar. Detta är en genre som inte har ett stort utbud men bland dagens ungdomar är efterfrågan stor. Katarina tycker att tonårstjejer som blivit utsatta inte tas på allvar inför lagen och vill uppmärksamma detta genom att skriva.

För- och nackdelar med sociala medier

Även om sociala medier kan ställa till det för många tonåringar får man inte glömma att de även är en stor tröst och glädje för många. Ungdomar runt om i hela världen har kontakt med varandra och delar både intressen och olika upplevelser med varandra. Det kan vara att spela tillsammans och känna samhörighet med någon annan som tycker om samma sorts spel eller kanske att utbyta tankar och känslor med någon som är uppväxt med en annan kultur. Att kunna sudda ut alla mil som ligger mellan kontinenterna kan kanske göra att vi får en större förståelse för andra människors värderingar och sätt att leva. Även vi vuxna nyttjar olika medier på nätet, vem har inte tittat in på allaannonser sida för att göra fynd?

Leave a Comment

mts_howto